I løpet av 2018 og 2019 er det plukket opp en stor mengde biofilmbærere langs strendene rundt Halden. Det kommunale renseanlegget i Halden pekte først på et utslipp under prøvedrift som kilde til forurensingen. Senere er det spekulert i om deler av funnene kan stamme fra et utslipp i Arendal.
Denne kalkulatoren beregner hvor mange biofilmbærere som er sluppet ut i Halden og anslår hvor mye av de rapporterte funnene som stammer fra ulike kilder. Du kan gjøre dine egne vurderinger av hva som er sannsynlig og se resultatene underveis.
Vi regner kun med 2 mulige kilder: Halden og Arendal, som benytter samme type biofilmbærer. Eventuelle andre utslipp har vært så små at de ikke har fått presseomtale. Arendal er med fordi det er stort. Halden er med fordi det er nært.
Renseanleggene oppgir mengder av biomedie i liter. De som plukker opp ting på strendene teller gjerne biter.
Vi har talt 600 biofilmbærere i en liter.
Vi har ingen detaljert kunnskap om hvordan disse plastbitene beveger seg i havet. Isteden tenker vi at de må krysse noen enkle havstrekninger for å nå fra en kilde til funnstedet. Et utslipp fra Arendal må krysse Skagerrak eller Ytre Oslofjord for å nå Ringdalsfjorden, derfra flyte inn Ringdalsfjorden mot øst og så sørover Iddefjorden. På hver av disse strekningene finnes det noen dominante vind- og strømforhold som man kan bruke til å anslå sannsynligheten for at strekningen blir tilbakelagt.
1) Disse tallene kommer fra Arendal kommune.
2) Avstanden fra Mørvika til Lervik (2 km) delt på avstanden fra Moss til Göteborg (200km).
3) I følge Havforskningsinstituttet er dette svært lite sannsynlig.
4) Overflatevannet i Iddefjorden beveger seg vanligvis nordover.
5) Nesten alle funn er gjort på strender og i viker med åpning mot sør. Ofte etter dager med høyvann og sønnavind. Det ser dermed ut til at plastavfall på vei utover kan ha drevet i land.
6) I følge FNs miljøvernprogram havner 15% av søppelet i havet til slutt i strandsona.
7) Biofilmbærerne er små, gråhvite plastbiter. De fleste vet ikke hva det er. Det er kun i Eskevikenområdet og Sentrum det har vært særlig letaktivitet. Resten av fjorden vet vi lite om.
8) Bare de som er funnet i Iddefjorden er regnet med. I tillegg er det funnet ca 400 stk langs Ringdalsfjorden.
9) %
10) %
11) %
12) %
Mye kan sikkert sies, både om forutsetningene vi har gjort, utregningene og tallene vi har brukt. Prøv ut kalkulatoren med dine egne tall og se hva slags resultater du kommer til. Har du spørsmål, endringsforslag eller ser du noe du mener er feil, så fortell gjerne om det på Facebook eller Twitter!
Har du også funnet Biofilmbærere? Rapporter til Fylkesmannen og tips gjerne oss også.